Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeytin sineğine karşı organik çözüm denemesi

Zeytin sineğine karşı organik çözüm denemesi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve AR-GE firması sahibi Faruk Durukan´ın ortak yaptığı çalışma ile zeytin sineğine organik çözüm denemesi gerçekleştiriliyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve AR-GE firması sahibi Faruk Durukan´ın ortak yaptığı çalışma ile zeytin sineğine organik çözüm denemesi gerçekleştiriliyor.
Yapılan çalışma ile Büyükşehir Belediyesi´ne ait bir zeytinlikte uygulama yapıldı. Uygulamaya Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürü Recep Özbudak´da katıldı. Çalışma hakkında bilgi veren AR-GE firması sahibi Faruk Durukan, ?Bu projemiz zeytin sineği ile mücadele. Aynı zamanda kuraklık ile mücadele. Kaolin zaten dünyada bilinen bir malzeme, yüzyıllardır kullanılmakta. Zeytin sineğinin karnını yarmakla birlikte sineğin ağaçta barınmasını durduruyor. Üzerine atmış olduğumuz beyazlık, yaprakların güneşte su ihtiyacını azaltarak kökten suyu daha az çekmesini sağlıyor. Ayrıca güneşteki ultra viyole ışınlarından meyvenin ve yaprakların korunmasını sağlıyor. Bizim yaptığımız çalışma kaolini mikron boyutuna getirerek organik bağlayıcı ile kaolin etken maddesini kullanılabilir hale getirmek oldu. Bu proje dahilin de Balıkesir Büyükşehir Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile çalışıyoruz. Bundan sonraki durumu ise tarım müdürlüğü mühendislik ekipleri ile meyvedeki, yapraktaki korunma farklılıklarını ortaya çıkarılacak? dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, zeytin sineği ile mücadelede alternatif ve doğal yöntemlerin araştırılması ve uygulanması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Tüzün, devamında şöyle konuştu: ?Burada bölgemizin bir AR-GE firması sahibi Faruk Durukan´ın önerisiyle kaolin uygulaması yapıyoruz. Yöntemlerimizden biri bu. Kaolin uygulamasına ağacın bütün çeperini kaplayarak zeytin sineğinin zararını asgariye indireceğiz. Hatta sıfırlamayı hedefliyoruz. Burada uygulamamız 30 dönümlük bir alanın 15 dönümünde uygulama yapacağız. 15 dönümü boş bırakılacak. Böylece uygulama etkisini burada direk olarak görme şansımız olacak. İlçe tarım müdürlüğü ile beraber burada tuzaklarımızı asacağız. Böylece hem gelen sinek sayısını hem de vuruk sayısını bizzat uygulayarak görme şansı bulacağız.? dedi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli