ZEYTİN KARASUYU EKONOMİYE DÖNDܔ

ZEYTİN KARASUYU  EKONOMİYE DÖNDܔ

Edremit'in Kızılkeçili Köyünde Yağcı Gıda Maddeleri Ltd. Şirketine ait Kontinü Zeytinyağı İşletmecisi Kaya Yağcı'ya ait Zeytinyağı Fabrikasına entegre edilen yeni sistem ‘San-Tez Projesi' ile doğaya ve arıtma tesislerine büyük zarar veren Zeytin Kara

Edremit'in Kızılkeçili Köyünde Yağcı Gıda Maddeleri Ltd. Şirketine ait Kontinü Zeytinyağı İşletmecisi Kaya Yağcı'ya ait Zeytinyağı Fabrikasına entegre edilen yeni sistem ‘San-Tez Projesi' ile doğaya ve arıtma tesislerine büyük zarar veren Zeytin Kara suyundan hayvan yemi olarak % 14 çıvarı ‘Ham Protein' içeren ‘Kuru Zeytin Ezmesi' ile ithal kömür kalorisinde yakıt olarak üretilen ‘Çekirdek' ekonomiye katkı sağlanmaya başladı.
Başkan Saka tesisi inceledi
Kızılkeçili Köyünde Yağcı Gıda Kontinü Zeytinyağı İşletmecisi Kaya Yağcı'ya ait Zeytinyağı Fabrikasına entegre edilen ‘San-Tez Projesi' ile yeni sistemle üretime geçilmesi nedeniyle bir ziyaret gerçekleştiren Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, tesisleri gezip incelemelerde bulundu.
Dünya'da ve Türkiye'de ‘San-Tez Projesi' ile ilk üretime geçen bir tesis olmasından dolayı İşletmeci Kaya Yağcı'yı kutlayan Başkan Kamil Saka, yıllardır çözüm üretilemeyen ve kronik bir çevre sorunu olarak devam eden zeytin karasu sorununun çözüm bulunmasına sevindiğini söyledi.
Dünya'da ve Türkiye'de ilk
Bu sistemin Dünya'da ve Türkiye'de ilk olarak ‘San-Tez Projesi' ile uygulamaya konduğunu ve başarı ile çalışmaların başlatıldığını açıklayan Gıda Maddeleri Ltd. Şirketine ait Kontinü Zeytinyağı Fabrikası İşletmecisi Kaya Yağcı, Dünyada ve Türkiye'de zeytinyağı fabrikalarının en büyük sorunu olan zeytin kara suyunun bertaraf edilmesi sorununu 2 yıl önce KOSGEB ve TUBİTAK desteği ile başlattığımız AR-GE Projesi' olarak başlatıp ‘San-Tez Projesi'ni başarı ile işletmemizde uygulamaya koyduk. Zeytinden zeytinyağı elde ederken fabrikamızın patentli ürünü olan San-Tez Projesi'nin ‘ayrıştırma ünitesi' ile zeytinyağı fabrikalarının atığı olan prina ile yıllardır doğaya büyük zarar veren zeytin kara suyunu da doğaya atmayıp, ekonomiye değer olarak kattık. Ülkemizde karma yem sanayinde önemli bir protein ve metabolik enerji hammaddesi olarak kullanılan % 14 çıvarı ‘Ham Protein' içeren ‘Kuru Zeytin Ezmesi'ni hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. ‘Ayrıştırma Ünitesinin diğer ayrışımı ise ithal kömür gibi 5500 kcal/saat ısı kalorisinde yakıt olarak ortaya çıkan ‘Çekirdek' ile de ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.
Bu sistemle rekabet gücümüz artacak
‘San-Tez Projesi'nin kurulumu ve çalışmaya başlaması, zeytinyağı fabrikasının yenilikçi kapasitesiyle üretilen yan ürünler ile ekonomik değerinin de arttırıldığını vurgulayan Zeytinyağı Fabrikası İşletmecisi Kaya Yağcı, Fabrikamızın bu yeni ürünleriyle elde ettiği gelir ile rekabet gücümüzü arttırdık. Rekabet gücümüzün artması ile doğru orantılı olarak ulusal pazardaki etkinliğimizde artacaktır. Dünya'da ve ülkemizde ilk kez Zeytin Kara suyunun doğaya ve çevreye verdiği zararlardan kurtulup, ‘San-Tez Projesi' ile ‘Kuru Zeytin Ezmesi'ni hayvan yemi ile yakıt olarak ta ortaya çıkan ‘Çekirdek' ekonomiye katkı sağlaması ilk kez başarı ile uygulandı” dedi.
Türkiye'nin 150 Bin ton ‘Ham Protein' içeren hayvan yemine ihtiyacı olduğu açıklamasını yapan Kaya Yağcı, bu sistemin yaygınlaşması ile ülkemizde artık ‘Ham Protein' içeren hayvan yemine ihtiyacının büyük bölümünün ülkemiz üretiminden karşılanacağını söyledi.
Biz, bu ‘San-Tez Projesi'ni Avrupa'dan ithal edip, alsaydık belki 500 Milyon Avro ödemek zorunda kalabilirdik” diyen Yağcı, ülkemiz üniversite ve teknisyenlerinin eseri olan işletme bu rakamların çok altında bir maliyetle gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi.
KOSGEB ile TUBİTAK ve bakanlık desteği ile ‘AR-GE Projesi' olarak başlatıp ilk kez patentini alıp, Kızılkeçili Köyünde Yağcı Gıda Kontinü Zeytinyağı İşletmesine ‘San-Tez Projesi' entegre edilerek başarı ile uyguladıklarını açıklayan Kaya Yağcı, ‘San-Tez Projesi'nin patentini aldıklarını Türkiye'de ki zeytinyağı fabrikaları ile dünyadaki tüm zeytinyağı fabrikalarına bu sistemin teknik personeli ile birlikte başarılı bir şekilde uygulayabileceklerini ifade etti.
Yağcı, Dünya'da ve Türkiye'de bir ilk olarak zeytin kara suyundan kalorifer yakıtı ve ‘Ham Protein' içeren hayvan yemi ‘Kuru Zeytin Ezmesi' elde edildiğini dile getirdi.