Tarih: 07.02.2010 00:00

Zeytin Kooperatifi'nin Mali kongresi yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ile çevre belde belediye başkanları ile Marmarabirlik Gemlik-Orhangazi-İznik-Edincik yetkililerinin hazır bulunduğu kongrede ara ara gergin saatler yaşandı.
Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin 2010 yılına ait ilaçlama bedeli alacaklarını, kooperatif ortaklarının 2010/2011 iş yılı ürün alacaklarından %o 5 kesinti yapılması hakkında karar alınamadı.
4328 delegenin katılma hakkı olan kongreye katılan 493 delegenin 130`u kesinti yapılmasına evet yönünde el kaldırmasına karşın 100 delege hayır diye karşı çıktı.
Bu oylama sonrası, kürsüye gelen Bakanlık görevlisi, 493 delegenin yarısından bir fazlası olan 247 delege sayısına ulaşılamadığını söyleyip kongrede kesinti yapılması yönünde karar alınamadığını kürsüden duyurdu.
Divan Başkanlığını Marmarabirlik Başkanı Refi Taviloğlu, katiplikleri Mustafa Çağlar ile İsmail Gülen`in yaptığı kongrede, 2008/2009 iş yılı yönetim kurulu çalışma raporu, bilanço, kar-zarar cetveli ve mali tablolar kooperatif müdürü tarafından okundu.
Kongrede sık sık söz alan kooperatifin eski muhasebe müdürü Fahrettin Pektaş, okunan çalışma raporunun eksik olduğunu söyleyip şöyle konuştu:
Mantar hastalığında kurumlar birbirini suçladı
Pektaş, bu yıl mantar ve sap hastalığından dolayı ürününün çoğunun yere düştüğünü ifade edip, yaşanan bu kötü dönemin sorumlusu olarak herkes suçluyu aramaya başladı. Zeytin kooperatifi yönetimi, ilçe tarımı suçladı, il tarım da kooperatif yönetimini suçladı. Ancak zeytinin yere dökülmesi önlenemedi.
40 ton kotası olanın zeytini alınacak, bizde buna kooperatifçilik diyeceğiz
Üretici bitmiş, gübre alamıyor, ilaç atamıyor. Yöneticiler çözüm bulacaklarına birbirlerini suçlayıp kendilerini sorumluluktan kurtarmaya çalışıyor. Çözüm, ortakları bu hale getiren kooperatifçilik anlayışının sorgulanmasıdır. Gübre, ilaç vermeyeceğiz biraz zeytin olunca, ortak 2 ton zeytin vermek istiyorum diyecek, kooperatif yok olmaz 500 kilo verebilirsin kalanını ne yaparsan yap deyip ortağı kaderiyle baş başa bırakacak. Diğer yandan 40 ton kotası olan ortağın zeytinini alacak bizde buna kooperatifçilik diyeceğiz.
Kooperatifçilik küçükleri korumaktır
Küçük ortak ekonomik anlamda güçsüzdür. Küçük ortağın kendi imkanıyla zeytinini değerlendirme gücü yoktur. Küçük ortaklar, zeytin alımlarında ve ödemelerde korunmalı, kollanmalı, kaderine terk edilmemeli.
Konuşmalardan sonra, 2008/2009 iş yılı denetim kurulu raporu okunup, yönetim-denetim kurulunun raporları oy birliğiyle kabul edildi.
2009/2010 iş yılına ait bütçenin, program esaslarının karara bağlanması, 2010/2011 zeytin alım kampanyasında ürün teslimatlarından % 1 tesis fonu, % 1 ortak yardımlaşma fonunun kesilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi.
Uçakla atılan ilacın parasını kooperatif kesemeyecek
Gündemin 11. maddesinde; zeytin sineğine karşı havadan ilaçlı mücadele görevini üstlenen Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin, 2010 yılına ait ilaçlama bedeli alacaklarının, üretici ortakların 2010/2011 iş yılı ürün alacaklarından %o 5 kesinti yapılarak tahsil edilmesi teklifi oya sunuldu.
Uçaktan atılan şekerli maddenin kara hastalığı tetiklediği söyleniyor
Konu hakkında konuşan Pektaş, geçen dönemde zeytinde görülen hastalıklar ilgili kurumun görevini ne kadar yaptığı konusunda tartışmalara neden olmuştur. Örneğin; İlgili kurum ilaçlamayı zamanında yapıyor mu? ilaç yeterli etkiyi gösteriyor mu? doğada ki doğal dengeyi etkiliyor mu? en vahimi ise, atılan ilaçlarda şekerli bir madde olduğu ve bu maddenin kara hastalığı tetiklediği konusunda söylentiler giderek yayılıyor. Bu konuda Marmarabirlik`in araştırması var mı? sorusu sorup, ilaçlama birliğinin gelir kaynağı Erdek-Marmara ve Edincik zeytin kooperatifi üretici ortaklardan kesilen paralar olduğu halde ilaçlama birliğinin yönetiminde kooperatifleri temsilen bir yönetici atanamıyor. Kooperatifler adına bir yönetici olacak ki, çalışmaları takip etsin ve gerektiğinde ortakları direkt olarak muhatap olacakları kişiyi bilsinler. Eğer bu konuda kooperatif yönetiminin ikna edici bir cevabı yoksa bu maddenin ret edilmesini öneriyorum şeklinde konuştu.
Taviloğlu, ilaçlama birliğinde görevli Mesut Çinur`u konu hakkında açıklama yapması için kürsüye davet etti. Çinur, Bakanlar Kurulu kararı ile Balıkesir Körfez Bölgesi ile Güney Marmara Bölgesi`nde 2006`da ilaçlama birliğinin kurulduğunu, körfez bölgesindeki birliğin tahsilat yapamamasından dolayı zor günler geçirdiğini, G. Marmara`nın ise iyi durumda olduğu, ilaçlama öncesi hava koşulları dikkate alınarak, bu yıl bir seferi 34 milyon liraya mal olan ilaçlamanın 4 kez yapıldığını aktarıp, birlik alacaklarının devlet alacağı gibi görülmesini vurguladı.
Marmarabirlik`e bağlı diğer kooperatiflerin alım kotası çok düşük düzeyde kalırken, Erdek`e uygulanan kotanın Taviloğlu`nun sayesinde iyi olduğunu ileri süren Çinur, bu konuşmayı yaparken, salonda bulunan Marmarabirlik yönetiminde görevli Gemlik, İznik ve Orhangazi`li yöneticilerin ellerinde kalem not tutmaya başladıkları gözden kaçmadı.
%0 5 kesinti önerisi, 130 evet oyuna karşı 100 hayır oyu verilmesine rağmen, bakanlık görevlisi, evet sayısında 493 delegenin yarısından bir fazlası olan 247 delege sayısına ulaşılamadığını söyleyip kesinti yapılması konusunda karar alınamadığını açıklamak zorunda kaldı.
Marmarabirlik tarafından ortak üreticilere verilecek ayni ve nakdi kredilerin kullandırılması için yönetim kuruluna yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Kooperatif mülkiyetinde bulunan Erdek Gedeve mevkiinde 256 M2, 884 M2, 880 M2, 3028 M2, 867 M2 taşınmazların imar parsellerine dönüştürülmesi, üzerine inşaat yapılacak duruma getirilmesi, gerektiğinde Marmarabirlik`e hibe olarak devri konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması istendi.
Erdek ortaklarının paraları ile satın alınan arsalar birlik mülkiyetine geçecek
Bu konu hakkında da söz alan Pektaş, bu arsaların Erdek`li ortakların yardımlaşma fonunda biriken paralarla alınmış arsalar olduğunu açıklayıp, devamında şunları dile getirdi: "Bu parsellerin imarlı parseller haline dönüştürülmesi ve inşaat yapılacak duruma getirilmesi konusunda yetki verelim. Ancak, aynı madde ile birliğe hibe olarak devir yetkisi istenmektedir. Bu nedenle maddenin iki bölümde oylanması gerekmekte. Eğer bütün olarak oylanacaksa, ya hibe yerine satışı şeklinde devri olarak maddenin geçmesi veya tümden ret edilmesi gerekir. Çünkü, Erdek ortaklarına ait bir para ile alınan arsalar Marmarabirlik mülkiyetine geçecek."dedi.
Bu madde oy çokluğuyla kabul edildi.
Zeytinyağ fabrikası kurulabilecek
Gündem`in 14. maddesinde, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortak üreticileri yardımlaşma fonundan karşılanmak üzere kooperatife ait arsa üzerinde, zeytinyağ fabrikası kurulabilmesi, kırsal kalkınma projesi veya bu konuyla ilgili kredi fonlarından yararlanabilmesi ve tesis için gerekli arıtma tesisinin yapımı konusunda tüm hibe kredilerden yararlanabilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi vardı. Bu madde de oy birliğiyle kabul edilip kongre sona erdi.
Haber: Kemal Şekerci


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —