S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi 2022-2023 ve 2023-2024 iş yılları genel kurul toplantısı Kooperatif binasında yapıldı.
Divan Başkanlığı´nı Recep Eren'in yaptığı genel kurulda, zaman zaman gergin anlar yaşanırken, üretici ortaklar sorunlarını dile getirdi.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan genel kurulda 2022/2023 - 2023/2024 İş yıllarına ilişkin Yönetim Kurulu Raporlarının okunarak Revize Bütçenin görüşülmesi, Bilanço ve Gelir Tablolarının incelenmesi, Denetçi raporunun okunmasının ardından oy çokluğu ile kabul edildi.
Ardından 2022/2023 – 2023/2024 iş yıllarında görev yapan Yönetim Kurulunun İbrası oylandı. Salonda bulunan kooperatif ortaklarının çoğunluğu Abdullah Şenol´un başkanlığında, 2022/2023 – 2023/2024 yıllarında görev yapan yönetim kurulunu ibra etmedi.
Bu madde tutanaklara "İbra Yeter Karar Sayısı Olmadığından Karar Alınamadı" olarak geçti.
Yönetimin ibra edilmemesinin ardından salonda kısa süreli tartışma yaşandı. Zeytin üreticisi üyeler bu yıl açıklanan zeytin fiyatlarının enflasyon karşısında ezildiğini dile getirerek mazot, gübre ve işçi yevmiyesi gibi giderlerinin karşılanmadığını belirttiler.
Ortaklara verilen gübre ve ilaçlarda faiz uygulandığını belirten üreticiler, ertelenen ürün ödemelerinde aynı uygulamanın yapılmamasına tepki göstererek, bu yıl uygulanan kotanın kendilerini mağdur ettiğini ifade ettiler.
Bu yıl uygulanan kota nedeniyle, mahsullerinin tüccara ucuza gitmesinden şikayet eden ortaklar kooperatif tarafından 1 milyon kilogram zeytinin alınmadığını iddia ettiler. Bu sebeple kendilerinin ciddi maddi kayıp yaşadığını belirten ortaklar kooperatifin üreticiyi yalnız bıraktığını iddia ederek bu gibi sorunları Marmarabirlik'in üst kurulunda dile getiremedikleri için, yönetimi ibra etmediklerini açıkladılar.
Üreticiler kooperatifin mali hesaplarıyla ilgili denetçileri salonda görmek istediklerini belirterek hesaplarla ilgili kendilerine soru sormak istediklerini ifade ettiler.
Gelir-Gider tablolarının ve bilançolarının yeminli mali müşavirler tarafından denetlendiğini belirten S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol her türlü soruyu kendilerine sorabileceklerini söyledi.
Şenol Marmarabirlik'in yetkileriyle kooperatifin yetkilerinin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak bu seneki sorunların zeytin kooperatifinin mali genel kuruluyla ilgisinin bulunmadığını belirterek şunları kaydetti "Bu yıl bölgemizde hiç görülmemiş kadar zeytin vardı. Ancak açıklanan fiyatlar üreticiyi memnun etmemiş olabilir. Bunun kooperatifimiz ile ne alakası var? Fiyatları bizler belirlemiyoruz. Bu yıl Marmarabirlik'e 100 milyon kilogram rekolte verildi. Erdek Kooperatifine ise 12 milyon 700 bin kilogram rekolte verildi. Kuraklık, sinek vuruğu ve bakımsızlık nedeniyle bu yıl zeytin ince kaldı. Bakımsız olanların atmadıkları ilaçlardan dolayı ürününe bakan zarar gördü. Zeytin sineği vurdu kooperatifimiz mi suçlu? Bu yüzden de Erdek'te 13 milyon kilogram zeytin yağlığa gitti. Görüştüğümüz iş yılıyla bu konuların ne alakası var? Bu açıklanan zeytin ürün fiyatları kooperatif değil Birlik tarafından belirleniyor. Yine zeytin işçi yevmiyeleri Ziraat Odaları tarafından açıklanıyor. Bunların kooperatif ile ilgisi yok. Bu sene kota uygulaması yapılırken, her ortağa kooperatife son 5 yıl içerisinde teslim ettiği ürün bedelinin 5'te 1'i kadar kota verildi. Bizim kooperatifimizin son 5 yıllık üretim kapasitesi 5 milyon kilogram. Bu sene bizim ortaklarımıza dağıttığımız kota 7,5 milyon kilogramdır. Sizler kota ile bu sene yaşadığımız sıkıntıları birbirine karıştırıyorsunuz. Yönetim kurulu ibrası başka bir konu, bu seneki yaşanan sorunlar ayrı konu. Burada demokratik bir şekilde genel kurul gerçekleşiyor, kararınıza saygı duyuyoruz. Ancak kampanya ile ibraları birbirine karıştırmayın" dedi.
Ardından Kooperatif ve Üst Kuruluşların Olağan Genel Kurul Toplantılarının Birleştirilerek Yapılması Hakkında Tebliğ’in 4. Maddesi uyarınca iki yıllık Birleşik Genel Kurul yapılması kabul edilmeyerek, her yıl yapılmasına karar verildi. Birlik tarafından ortak üreticilere verilecek ayni ve nakdi kredilerin kullandırılmasına ilişkin olarak Yönetim Kuruluna yetki verildi.
Daha sonra Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği tarafından zeytin sineğine karşı havadan ilaçlama ve mücadele yapılıp ilaçlama bedellerinin de ortakların ürün bedellerinden tahsil edilmesi için yönetim kuruluna yetki verildi. Konuyla ilgili söz alan Erdek Belediye Başkanı ve Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Burhan Karışık, ilaçlamayla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile protokol yapmayı planladıklarını belirterek "Bu ilaçlama birliği Erdek, Bandırma ve Marmara Adasında tek birlik. Bu birliği hayata geçirirsek çiftçimize çok faydası olacağını düşünüyorum. Fakat birliğin bütçesi yok. İlaçlamaların maliyetinin yüksek olması nedeniyle kendi başına bir şey yapamıyor. Ancak kooperatif üyelerinden kesinti yapılırsa ilaçlama gerçekleşir. Bizler konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediyesiyle de görüşeceğiz. Belki bir protokol yapıp, bizim üzerimizden belirli bir yükü alabilirler. Yeni bir ilacın patenti bekleniyor, bu ilaçla birlikte uçakla ilaçlama yapılabilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Erdek Belediyesi olarak her zaman bizlerde çiftçimizin yanındayız." diye konuştu.
Yönetim Kurulu üyelerinin hakkı huzur ve harcırah gibi parasal haklarının belirlenmesiyle gündem maddeleri sona erdi.
Genel Kurula; Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti başkanları ve ortaklar katıldı.
Haber: Tuncay Ertan