,

ZEYTİNİME DOKUNMA! GÜNEY MARMARA ADALARI PLATFORMU’NDAN TORBA YASA TEPKİSİ

ZEYTİNİME DOKUNMA! GÜNEY MARMARA ADALARI PLATFORMU’NDAN TORBA YASA TEPKİSİ

GÜMAP, Zeytinlik Alanları Tehdit Eden Torba Yasa Teklifine Karşı Kamuoyunu Uyardı

Güney Marmara Adaları Platformu (GÜMAP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde komisyondan geçen ve önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen torba yasa teklifine sert tepki gösterdi. GÜMAP, başta zeytinlikler olmak üzere, tarım alanları ve ormanların sanayi ve madencilik faaliyetlerine açılmasına zemin hazırlayan düzenlemeye karşı kamuoyunu bilgilendirmek ve tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “Bilindiği üzere 17 Mayıs'ta Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı rapor sonucu hükumetin TBMM'ye sunduğu "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” meclis komisyonunda maalesef kabul edildi. 

 “Zeytin Koruma Kanunu” olarak bilinen 3573 sayılı kanun, sadece zeytinliklere değil, etraflarında bulunan tarım arazilerine ve ormanlık alanlara da kalkan niteliğindedir. 

Eğer bu tasarı kanunlaşırsa, binlerce zeytin ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak!

Türkiye, 171 milyon zeytin ağacı varlığıyla dünyada ikinci sırada. Güney Marmara Adaları ve Kapıdağ yarımadası ve mevcut 2 Milyon zeytin ağacı varlığı ile ülkemizin çok önemli zeytin bölgesidir. Oysa getirilmek istenen torba yasa ile zeytinliklerimiz, oluşturulacak kurul kararıyla sanayi tesislerine, maden işletmelerine dönüşebilecek. 

GÜMAP olarak bizler sanayi yatırımlarına karşı değiliz, elbette ülkemiz sanayisinin gelişimi için yeni yatırımlar yapılsın. Ancak bunu yaparken doğaya saygılı olmalı ve sürdürülebilirliğe önem vermelidir. Aksi takdirde, yapılan yanlışların bedelini çocuklarımız, gelecek nesiller acı bir şekilde ödemek zorunda kalacaktır

Zeytinime Dokunma!  

Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclis komisyonunda kabul edildi ve önümüzdeki hafta TBMM genel kurulunda görüşülecek. Bu Torba kanun ne yazık ki yine doğanın, zeytinliklerin kolayca katledilmesinin önünü açan bir torba kanun teklifidir. 

Bu teklifte yeşil dönüşümde ilerleme kaydetmek adına, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerjinin artırılması için izin süreçlerinin hızlandırılması önerilirken, yerli kömür kaynaklarını kullanarak enerji üretimi için de izinlerin kolaylaştırılması, ihtilaf halinde yargıya değil, ilgili bakanlardan, Cumhurbaşkanı Yardımcısından oluşan bir kurula karar yetkisinin verilmesini önerilmektedir.

Yerli kömürle enerji üretimine devam etmek için zeytinlik alanlarda arama yapılmasının önü açılmaya çalışılmaktadır. Bir yandan yeşil dönüşüm, net sıfır emisyon hedefine ulaşmaktan bahsedilirken; ormanlar, tarım alanları yok edilerek açılan kömür madenlerinin, kömürlü termik santrallerin oluşturduğu hava, su toprak kirliliği, imzalanan Paris iklim anlaşmasıyla kömürden çıkış vaatleri göz ardı edilmektedir.

Bu torba kanun tasarısındaki diğer bir öneride devlet ormanlarının maden araması için Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesidir. Bu durumda, hava kirliliği ve iklim krizine karşı sigortamız olan, dünyanın akciğerleri ormanlarımız daha çok yok edilecek, madenlere kurban edilecek demektir” 

Geçmişte de maden uğruna doğa tahribatlarına, halk sağlığını tehdit eden sonuçlara şahit olduk. Bu teklif kabul edilirse bu olumsuz sonuçların aratması kaçınılmazdır, 

GÜMAP sürdürülebilir kalkınmaya karşı sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir sağlığın tarafındadır. Ekolojik açıdan, halk sağlığı açısından zararlı olan bu teklifin de karşısında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.

Haber Merkezi