Tarih: 10.03.2022 17:49

Zeytinliklere kıymayın!

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 1 Mart 2022’de, Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre, faaliyet sonrası “rehabilite” edilmesi koşuluyla zeytinlik alanlarda maden çalışması yürütülmesine imkân sağlayan yeni zeytin yasasını eleştirdi.
Sezgin, “Zeytin ağacı kutsaldır” başlıklı yazılı açıklamasında şu düşüncelere yer verdi:
“Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolüdür. Zeytinle ilgili bu efsaneler; Gılgamış Destanı'ndan, üç büyük dinin kutsal kitaplarına kadar birçok kaynakta yer almaktadır. Ne mutlu bize ki bu kadar kutsal olan zeytin ağaçları; Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzyıllardır insanların hem geçim kaynağı, hem de sağlıklı yaşamlarının bir parçası olmuştur.
Zeytin ağacı öyle mucizedir ki; 1500 yıllık olan ağaç bile meyve veriyor. Meyvesi, yağı, hatta yaprağı bile paha biçilmez. 2 bin yıllık gemi batıklarında zeytinyağı küpleri bulunuyor. Yüzlerce yıldır bu ülkede yerleşik bu ağaçların bizden fazla söz hakkı var.
01.Mart.2022’de yayınlanan değişikliğe göre faaliyet sonrası 'rehabilite' edilmesi şartıyla zeytinlik alanlarda maden çalışması yürütülebilecek. Bundan 82 yıl önce zeytin ağaçlarının değerini anlamış ve onların korunması gereğini kavramış birtoplumun bugün buradan geri dönüş yapması ileride telafisi mümkün olmayan hataların önünü açacaktır.
“Elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere rastlaması halinde, zeytin ağaçları şirket tarafından kesilebilecek.” hükmü gereğince bizlerden yüzyıllar önce topraklarımızda varolan zeytin ağaçlarının kesilmesi kaçınılmazdır.
28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve 12 Ağustos 2021 tarihine kadar kontrol altına alınamayan,ülkemizin en büyük yangın felaketinde yaklaşık 57 bin hektar büyüklüğünde ormanlık alan ve zeytin ağaçları yanmıştı. Akdeniz bölgesinde geçimini zeytinden sağlayan ailelerin ne kadar zor durumda olduklarına hepimiz şahit olduk.
Edincik’te bulunan zeytin ağaçlarının tarihi antik dönemlere dayanmaktadır. Edincik, Erdek ve Adalarda zeytincilik halen birçok ailenin en önemli geçim kaynağıdır. Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde ise 270 bin ton Zeytinyağı üretimiyle üç milyar dolar ihracata katkısı olan bir sektördür.
Dünyanın geleceği tarım ve tarım ürünlerindeyken, yüzyıllardır topraklarımızda var olan zeytin ağaçlarımızı kendi ellerimizle katletmeyelim. Bu topraklarda zeytin ağacından daha kadim, daha büyük bir zenginlik yok. Bırakalım sahip olduğumuz toprak üstü zenginlikleri ile ülkemiz kalkınsın. En değerli varlıklarımız çocuklarımıza bırakacağımız zeytin ağacı sayısı bugünkünden az olursa onların geleceğinden harcamışız demektir.
Canımızı, bedenimizi, sevdiklerimizi, mahallemizi, şehrimizi, ülkemizi canla başla koruyan biz insanoğlu, içinde yaşadığımız doğaya karşı da aynı içgüdüyle davranalım. Bizler gerçekten doğayı yeterince koruyamadık. Oysa yaşadığımız doğayı korumak ve mücadele etmek hepimizin en birincil görevidir. Görevimizi ihmal etmeyelim.”
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —