Son yıllarda sürekli gerileyen zeytinyağı ihracatında, yeni sezonun ilk 2 aylık döneminde % 138 artış kaydedildi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri`nden yapılan yazılı açıklamada, yeni sezonun başladığı 1 Kasım`dan 31 Aralık 2012 tarihine kadar olan ilk 2 aylık dönemde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre, % 138 oranında artış sağlandı. Aynı dönemde, zeytin ihracatında ise değer bazında % 3 oranında gerileme yaşandı.
Birlik Başkanı Ali Nedim Güreli, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, iki aylık dönemde yapılan zeytinyağı ihracatının 7 bin 373 ton olduğunu, küçük görünen bu rakamın gelecek için umut olduğunu vurguladı.
Türkiye`nin yıllık 13 bin tonlara kadar gerileyen zeytinyağı ihracatının, yapısal sorunlar çözüldüğü takdirde rahatlıkla 100 bin ton sınırını aşabileceğini ifade eden Güreli, şunları kaydetti:
"Rakip ülkelerdeki tarımsal üretim maliyetlerinin daha düşük düzeyde olması, başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülkelerde üreticilere sağlanan doğrudan desteklerin yüksek olması, başlıca pazarımız olan AB`nin zeytinyağında ülkemize uyguladığı korumacı tedbirler kapsamında yüksek oranlı gümrük vergileri, AB`nin Türkiye`ye tanıdığı kotanın sadece 100 ton ile sınırlı olması ve `Dahilde İşleme Rejimi` gibi sıkıntılar sebebiyle ihracatımız 2010-2011 sezonunda 13 bin tona kadar gerilemişti. 2011-2012 sezonunda 19 bin tona çıkan ihracatımızın, bu yıl 30 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Yapısal sorunlar çözümlendiği takdirde Türkiye çok rahat 100 bin tonu aşan zeytinyağı ihracatına imza atacaktır." Güreli, zeytindeki değer bazındaki düşüşe ilişkin olarak da ihracatta miktar bazında gerileme olmamasına rağmen gelir bakımından yaşanan düşüşün, AB`deki kriz nedeniyle Yunanistan ve İspanya`nın sofralık zeytin ihraç fiyatlarını düşürmesinden kaynaklandığını belirtti.