,
Bugün, 26 Nisan 2025 Cumartesi

SAYİM ALKAZAK


21 MART NEVRUZ BAYRAMI VE TARİHÇESİ ...

21 MART NEVRUZ BAYRAMI VE TARİHÇESİ ...


Nevruz Bayramı bir anlamıyla baharın müjdecisi olarak da kabul ediliyor.
Nevruz Bayramı ayrıca, bolluk bereketin başlangıcı olarak da biliniyor.
Nevruz bayramı birçok ülkede milli bayram olarak kutlanmaktadır.
Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Özbekistan, Afganistan ve Özbekistan gibi ülkelerde resmi tatil olarak ilan edilen Nevruz Bayramında kederli olmak ayıp kabul edilmektedir.
Nevruz kutlamalarında birtakım oyunlar oynanmakta, lezzetli yemekler yenmektedir.
Çeşitli eğlencelerin düzenlendiği bu günde yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlanarak gençler kendi arasında eğlenceler düzenlemektedir.
Bazı inanışlara göre 21 Mart 12 hayvanlı Türk takvim`inin başlangıcı kabul edilmektedir.
Bu tarih bahar başlangıcı olarak kabul edildiği için bolluk ve bereketin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Nevruz`un Tarihçesi...
Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz; (Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz, Kazakça: Naurız, Kırgızca: Nooruz, Azerice: Novruz, Kırım Tatarcası: Navrez)
Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı nevruz.
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder.
Günümüz İran`ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır.
Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart`ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart`ta kutlarlar.
Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi`ne dayandığına inanılır.
Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon`dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
2010`da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.
28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dubai`de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi `ne dahil etmiştir. 2010`dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart`ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
TÜRKLER`DE NEVRUZ..
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon`dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan`dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart`ta kutlanır.
Türkiye`de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri`nde ise resmi bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Türk Takvimi`nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi.
Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an`a Yılgayak denir.
Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah`ın Celali Takvimi`nde yılbaşı olarak belirlenen 21 Mart, Divanü Lügati`t-Türk`te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
Selçuklu ve Osmanlı`da milli bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı.
  • BIST 100

    9493,89%0,03
  • DOLAR

    38,42% 0,22
  • EURO

    43,65% -0,23
  • GRAM ALTIN

    4076,68% -1,27
  • Ç. ALTIN

    6645,73% 0,00
  • Cumartesi 22.8 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.9 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.2 ° / 4 ° Güneşli

Balıkesir

26.04.2025

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:09
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31