ALAADDİN BABUCÇU

Tarih: 15.12.2023 00:12

AFAD’IN HABER VERMEDİĞİ FIRTINA, MAKİNE ZEKASI.

Facebook Twitter Linked-in

Makinelerin insan benzeri görevleri yerine getirirken, öğrenmeleri, yüklenen veriler ve girdilere uyum sağlayarak, sebep ve sonuçları üzerinde analiz ve tahminde bulunmaları, (akıl yürütmeleri) ve yaptıkları işlemlerden ders çıkarmaları anlamına gelen sistemin adıdır yapay zeka.
  İnsana ait zekanın tanımı; anlama, algılama, farkına varma ve hızlı öğrenme avantajıdır. Elbette.organsal (bedensel )ve psikolojik temelleri vardır. Ortaya çıkış itibarıyla zekadan daha geniş temellere ihtiyaç duyan akıldır. Sadece bedensel ve ruhsal bütünlük yeterli değildir. Bilgiye ihtiyaç duyar.İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, güzel olanla çirkini ayırma sanatıdır. Mantık ile teması kaybettiğinde başka şeylere dönüşür. Matematik ve fizik kanunları gibi salt gerçekleri sulandırmadan, duygular, ahlak ve vicdanı evrensel bir oranla bir araya getirir. Hakimler bu yüzden yazılı kanunların yanında vicdanları ile hüküm kurarlar. Diğer ülkelerde “AI” kısaltması ile bilinen  (Artificial İntelligence ) İkinci Dünya Savaşı sırasında “makineler öğrenebilir mi?” sorusunun öncülüğünde gelişip bu günkü halini alan “makine zekası” görüntü, ses, veri, ve metin işleme, insansız sürüş sistemleriyle, pazarlamadan üretime, sanattan savaşa, tarım- hayvancılıktan sanayiye, eğitimden sağlığa, ve bütün bunlar kadar önemli olan gelenekler ve inançları alt üst edecek, neyin gerçek, neyin sanal olduğu konusunda sosyal yapıyı kuşku, endişe ve korku içinde bırakacak, elinizde tuttuğunuz telefonun dostunuz olmak yerine dolandırıcıların ve kötü niyetlilerin size kolayca ulaşıp, hayatınızı alt üst edecek bir düşmana dönüştürecek, “AI” fırtınası üzerine uluslar arası çalıştaylar, konferanslar, paneller ve kontrol mekanizmaları üzerinde araştırmalar tam gaz sürerken, bir koyup yüz almayı düşünen tabii zekalıların (!) düştükleri kara mizah misali halleri, ve yapay zekaya bile ihtiyaç duymadan bu yeşermiş zekaları kekleyenlerin başarılarını, göz açıp kapayana kadar kazanılmış (!) milyonların ağırlığı ile dengeleri tepe taklak olup, dünyaya ve topluma adeta amuda kalkarak bakan sosyal medya fenomenlerinin  (görüntülerinin) her yeri kaplayan sabn köpüğü (soap opera) hikayeleri ve siyasilerin, Hz. Mevlana’nın dergahında bile göremeyeceğiniz hızda dönüş yaparak anlattıkları bin bir gece masalları ve hukuka, akla, mantığa ve ahlaka aykırı yapay gündemleri ile  bırakın yapay zeka ve onun getireceklerini değerlendirmeyi, 
ülkemizde, şehrimizde, köyümüzde, ve mahallemizdeki gerçekleri bile anlama, farkına varma yeteneğimiz günden güne körelmekte.
  Altmış yılı aşkın, tarihine tanıklık ettiğim Erdek’in onlarca can sıkıcı konularından biri olan, yıllarca canlı yerine konmamış, odun muamelesi görmüş, gövdelerine demirler, elektrik fincanları, borular, çiviler, spot lambalar çakılmış, teller ve iplerle dalları boğulmuş, üzerleri gök yüzüne kadar açık olmasına rağmen orta yarılarından kesilerek adeta bir kütüğe döndürülmüş, mesai doldurmak ve yevmiye çıkarmak için paldır küldür, cahilce ve hoyratça yapılmış budamaların muhatabı olan ağaçlar ve kimi anıt ağaçlar, adeta zombi ağaca dönüşmüş olsa da, henüz yaşam mücadelesi veren bu tabiat varlıklarını koruma ve yaralarını iyileştirme yönünde yetkililerin harekete geçerek kimyasal ve fiziki korumalarla bu canlılara özen göstermeye başlamaları gerek yapay, gerekse insan zekasının ve aklının alkışlayacağı bir icraattır. 
  Tabiat ve yaşam alanlarımız ile ilgili farkına varıp, algıladığımız ve öğrendiğimiz gerçekler zekamızın, daha iyi, daha doğru ve daha güzel olan için yaptıklarımız, aklımızın, bilgimizin ve sahip olduğumuz erdemin sembolü ve ürünüdür. Bizi makinelerden ayıran duygularımız, vefamız ve inançlarımızdır. 
Yakın zaman önce kaybettiğimiz, mesleğinde ve yaşamında örnek olmuş, yazılarımın çok değerli takipçilerinden biri olan ve Yeni Erdek Gazetesine sahip olduğu vizyonu kazandıran Mehmet Akif  ERTAN’ a Allahtan rahmet dileklerimle, esen kalın.

 

Okur için not: Erdek’te bir anıt ağacın zaman içinde nasıl yok edildiğini hicivsel sembollerle anlatan ve her karesini dikkatle düşüneceğiniz “Erdek’in Hayalet Anıt Ağacı” isimli kısa videoyu gazetenin elektronik ortamında bulabilirsiniz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —