Bugün, 5 Ocak 2025 Pazar

ERDEM ÖZCAN


Arkeoloji öğretmenim Prof. Dr. Tomris Bakır


Yazımın başlığına bakıp da Prof. Dr. Tomris Bakır´ın öğrencisi olduğum sanılmasın. Hani hayat üniversitesi derler ya ben sanki rahmetli Prof. Dr. Tomris Bakır´ın Daskyleion´daki hayat üniversitesindeki gönüllü öğrencisiydim. Benimle beraber gazeteci Önder Balıkçı, gazeteci rahmetli İzzettin Yaşbek ve rahmetli Basri Atılganer de aynı üniversitesinin öğrencileri gibiydik.
Önceki gün 79 yaşında vefat eden Ergili kırsal mahallesindeki ?Hisartepe? bölgesinde bulunan Daskyleion Antik Kentinin kazı başkanlığını yürüten öğretmenimiz Prof. Dr. Tomris Bakır, ne zaman Ergili´deki Daskyleion kazı yerine gitsek her sorumuza, her merak ettiğimiz konuya bıkmadan usanmadan cevap verir, öyle güzel anlatırdı ki kendimizi rahmetli Bakır´ın arkeoloji dersinde sanırdık. O anlattıkça biz de yeni yeni çok ilginç bilgilere ulaşır haber içeriğimiz zenginleşirdi.
22 yıl Daskyleion´da yapılan arkeolojik çalışmalar yaz aylarının boğucu sıcağı altında yapılırdı. Buna rağmen bir gün olsun kazıyla ilgili bilgi vermekten kaçınmazdı. İşte fotoğraftaki kral mezarı üzerinde yapılan röportaj ne demek istediğimi çok iyi anlatıyor.
Hepimiz de bu önemli kazıları mahalli basında olsun (Gürses ve Gerçek Gazeteleri) ve yaygın basında defalarca haber yaptık. İşini çok severek yapıyordu. Ne zaman gitsek mutlaka boğucu sıcak altında kazı ekibiyle beraber çalışırken görürdük.
1988 yılıydı, Bandırma Gürses Gazetesi koordinatörü rahmetli İzzettin Yaşbek ilerlemiş yaşına rağmen Daskyleion´a gittik. Kazı yerinde göremeyince merak ettik. Kazı evine gittiğini öğrenince biz de gittik. Tomris Hoca çek heyecanlıydı, elinde bir kitap bizi karşıladı. Kazı yerindeki Kösem ?Tuğ Tümülüsü (Kral mezarı) kapısı altında bir buluntu gün yüzüne çıkmış. Bu buluntunun ne olduğunu öğrenmek için büyük heyecanla kitabın sayfalarını karıştırıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam üstündeki yazıların okunması için İtalya´ya gönderilmiş. Gün ışığına çıkarılan ve ender rastlanan buluntu, hematitten yapılmış Babil Mühürü imiş. Ancak bu önemli buluntu daha sonra Bursa´daki müzeye gönderilince çok üzülmüş. Bu olaydan sonra Bandırma´da bir müze kurulma fikri ortaya atılmış ve bilindiği gibi yoğun çalışmalar sonunda Bandırma Arkeoloji Müzesi hayata geçirilmişti.
Rahmetli Prof. Dr. Tomris Bakır bana kitabını imzalayıp hediye etme nezaketinde bulundu. Bana hediye ettiği ?Balıkesir´in Eski Çağlardaki Valilik Merkezi DASKYLEİON ?adlı büyük emek vererek yazdığı 143 sayfa Türkçe-İngilizce kitabını Daskyleion kazılarında gün yüzüne çıkmış değerli bir hazine gibi kütüphanemde bulunduruyorum. İşte bakın yine bu değerli kitaptan öğrendiğime gören Daskyleion neden önemliydi? Bu bölge topraklarında bakınız kimler yaşamış? Mysialılar, Frigler, Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslar.

Yani özetle; M.Ö. 547-334 yılları arasında Daskyleion, Tüm Güney Marmara Bölgesi´ni idare eden bir Pers satraplığı (Valilik Merkezi) olarak ün yapmış.
Allah rahmet eylesin, yerine gelen Prof. Dr. Kaan İren´i de gördük ama senin yerini doldurması için daha çoook ekmek yemesi lazım. Seni unutmayacağız hocam?

  • BIST 100

    10075,17%1,14
  • DOLAR

    35,36% 0,13
  • EURO

    36,47% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2999,46% -0,71
  • Ç. ALTIN

    4874,55% 0,35
  • Pazar 9 ° / 2.8 ° false
  • Pazartesi 13.7 ° / 4.8 ° Güneşli
  • Salı 14.5 ° / 5.2 ° false

Balıkesir

05.01.2025

  • İMSAK 06:53
  • GÜNEŞ 08:23
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 15:44
  • AKŞAM 18:05
  • YATSI 19:29