ERDEM ÖZCAN

Tarih: 16.12.2019 21:34

Bandırma´dan ihraç edilen ürün sayısı: 42

Facebook Twitter Linked-in

Evet doğru okudunuz ?Bandırma´dan gerçekten 42 ürün hatta belki de daha fazla bir ürün ihraç edildi? ama 120 yıl önce, evet doğru okudunuz yanlış anlaşılmasın bu ürünler 1900´lu yıllarda da İTHAL değil İHRAÇ ediliyordu.
Şimdi tabi ki herkes 120 yıl önce yurt dışına ihraç ettiğimiz bu ürünleri merak ediyordur.
Değerli okuyucularım; Mısır, buğday, yulaf, nohut, bakla, arpa, ceviz, fasulye, susam, keten, hardal tohumu, borasit madeni, tavuk, yumurta, kuş, koyun, kuzu, keçi, oğlak, sığır, manda, beygir, katır, un, yapağı, pamuk, tuzlu balık, havyar, peynir, zeytin, afyon, koza, halı, seccade, urgan, içki, ceviz kütüğü, meyve ve sebze vb.? ürünleri 120 önce ihraç etmişiz.
Bunlara ilave Yeniceköy yakınlarında bulunan krom madeni ile Kapıdağ´dan çıkartılan granit taşı da ihraç edilen ürünlerin arasındaydı. İhraç edilen ürünler o kadar çoktu ki haftada bir olan gemi seferi Bandırma- İstanbul arasında her gün yapılmaya başlanmış. Maden gibi ağırlıklı mallar da uygun iskele olmadığı için açıkta bekleyen yük gemilerine motorlarla taşınırdı. Bir önemli bilgi daha çok ilginç; 2 halı imalathanesinde dokunan Gediz tarzı halılar yabancı ülkelere gitmek üzere İstanbul´a gönderilirmiş.
1997 yılında piyasaya çıkan ve Abdülmecit Mutaf´ın büyük emeklerle yazdığı ?Salnamelerde Karesi Sancağı? adlı kitapta yazıldığına göre Bandırma´da ipek fabrikası da varmış. Kitap o günkü ismi Karesi Sancağı olan bugünkü Balıkesir´in 1847-1922 yıllarını anlatıyor. Çok geniş kapsamlı araştırmalar sonunda yazılan kitapta, Balıkesir merkez ile tüm ilçe ve köylerin, yani bölgenin tamamını ilgilendiren tarihi, coğrafi, idari, kültürel, ekonomik, ticari bilgiler verilmiş. Kitabın önsüzünün hemen başında ?Salnameler, devletin ve şehirlerin hatıra defteri gibidir. Hadiseler ve gelişmeler meydana geldiği anda kaydedilmiş, yayınlanmıştır? deniliyor.
Kitapta en fazla ilgimi çeken ihraç edilen mamuller çekti. 120 yıl önce 42 ürünü İHRAÇ eden Türkiye bugün ne yapıyor?
120 yıl sonra? Aynı ürünleri bu sefer İTHAL ediyoruz. İşte en son bir gazete haberi: ?Canlı küçük ve büyükbaş hayvan, kavun, karpuz, bal, marul, lahana, mısır, tereyağı, üzüm, sarımsak, yumurta, patates, domates, et, yulaf?? Hem de Sudan´dan. Yahu bunlar Türkiye´de yetişmiyor mu?
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selik Kıran´a göre yapılan işbirliği Sudan´ın tarım ve hayvancılık kapasitesini geliştirmeye yönelikmiş! O zaman hemen soralım. Bu durumda Sudan üreticisinin kapasitesi gelişirken bizim üreticimizin kapasitesi nasıl gelişecek?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —