ERDEM ÖZCAN

Tarih: 27.06.2016 22:36

Çeşmemi İstiyorum

Facebook Twitter Linked-in

Bandırmalıların sayfiye şehri olan Erdek, Türkiye´nin ilk turizm ilçesi olarak Bandırma için de bir şanstır.
Bursalılar, İstanbullular, Ankaralılar ayağına denize sokmak için saatlerce yoldan gelirken Bandırmalılar 15-20 dakika sonra kendini denizde bulabiliyor.
Onun için diyorum, mahallemiz gibi olan Erdek, Bandırma için bir şanstır diye.
Şimdi Erdekliler çeşmelerini istiyorlar ya, ben de onlara katılıyor ve Başkan´a ?Sayın Başkanı, lütfen çeşmemizi geri ver!...? diyorum.
Bandırma´da da bir zamanlar hemen nerdeyse her köşe başında çeşmeler vardı. Zamanla hepsi iptal edildi ama Haydar Çavuş Camii çeşmesi hep akarken Ticaret Odası yanına yapılan tatlı su çeşmesi sayesinde de Bandırma çeşmesiz kalmadı sayılır.
Hele Akçay, neredeyse adım başı bir çeşme. Edincik öyle Gönen öyle ve gelelim Erdek´e.
Bugün botanik bahçenin bir köşesinde tahminime göre 30-35 yıl önce yapılan bir çeşme vardı.
Erdek´i Erdek yapan 3 devre Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten rahmetli Ali Haydar Sarı zamanında yapılmıştı, yani bugünkü Belediye Başkanı Hüseyin Sarı´nın amcasının zamanında.
Bu çeşme bana göre estetikti ve faydalıydı. Beğendiğim için 25 yıl önce önünde bir fotoğraf çektirmiştim. 2 yıl önce de yine aynı yerde 25. yıl anısına bir fotoğraf daha çektirmek istedim. İyi ki de çektirmişim, botanik bahçe yapıldığı geçen yıl çeşme de yıkılmıştı. Yıkılmıştı ama yeniden ve belki de daha güzeli yapılır diye düşünmüştüm. Ne gezer? Botanik bahçe yapıldı ama çeşmenin yerinde yeller esiyor. Tıpkı aynı yerde bulunan butik işyerleri gibi.
O köşe boş kaldı.
?Yıkmak kolay ama yapmak zor? derler ama buraya bir çeşme yapmak o kadar zor mu?
Erdekliler çeşmelerini geri istiyor, tabiî ki bende.
Başkan´ın bu haklı isteği dikkate alıp değerlendireceğini ve eskisinden daha güzel bir çeşmenin aynı yere yapılacağına inanıyorum. Çeşme derken bir çeşme daha var ki onu da hatırlatmadan geçemeyeceğim.
Erdek çay bahçelerinin hemen yanında bir çeşme var.
Üstündeki kitabede Osmanlıca yazan Hicri 1292, Miladi 1874 tarihi yazıyor. Yani 142 yıl önce yapılan bu çeşme kitabesi yıllar önce Aşağı Yapıcı köyündeki çeşmeden alınıp buraya konulmuştu.
Kim düşünmüşse iyi de olmuş. Belki de bu tarihi kitabe kaybolup gidecekti. Ancak son 20 gün önce buradaki kurnasından yıllardan beri aktığını gördüğüm suyu artık neden akmıyor?
Kurna çıkartılmış yerine kör tapa ile akan suyun havası nefesi kesilmiş.
Çeşmemizi istiyoruz, kör tapalar çıkarılsın.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —