Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Gürcan KANAOĞLU


En önemli olay temizlik

Erdek’te 4-5 yıldızlı bir tane otelimiz yok. Bir tane marka otel yok. Yaz sezonu haricinde konferans salonu olan bir tek tesisimiz yok.


Erdek’te 4-5 yıldızlı bir tane otelimiz yok. Bir tane marka otel yok. Yaz sezonu haricinde konferans salonu olan bir tek tesisimiz yok. 
Bu sezon otellerdeki doluluk oranı % 100 oldu. İnşallah önümüzdeki sezonda böyle devam eder. 
Turizmde yenilik, artık işletmelerin ayakta kalması ve rekabet edebilmesi için zorunluluk haline gelmiştir. Yeniliğin belirli sınırları yoktur. Hayal gücümüzle sınırlıdır. Bundan 25-30 yıl önce otel odalarına havlu bile konmazken, günümüzde, sadece banyolarda yirmi farklı ürün bulunmakta.
Artık otel işletmelerinin çok büyük bir bölümü misafirlerine kaliteli ürün ve hizmet sunmaktadır. Bu sebeple sadece kalite, önemli düzeyde bir rekabet avantajı sağlamada etkili değildir. Dünyadaki yenilikleri ve teknolojik trendlerini takip eden, hizmetlerinde farklılıklara giden, çevreye duyarlı olan, misafirlerinin sağlıklı beslenmesini önemseyen, hem iç hem de dış mimarisiyle misafirlerine büyülü bir atmosfer yaratabilen kısacası diğerlerinden farklı olabilen, yani kendini farklı kılabilen otel işletmeleri ayakta kalabilmektedir. 
Erdek doğal güzelliği ile her zaman önde, Ama öncelikli olarak Erdek’teki tesislerin renevasyon (yenileme) zorunluluğu var. Bölgedeki eski tesislerin renevasyon çalışmaları sonrasında özlenen paralı misafirlerin de sayısının artacağına inanıyorum, Erdek!e biz paralı turist çekmek istiyorsak ki amacımız bu olmalı bu çerçevede tesislerimizin yenilenip paralı misafirlere hizmet edebilecek bir kurgunun yaratılması gerekiyor. 
Bu gelişme sonrasında inanıyorum ki; esnafa da yaracak, otelciye de yarayacak ve dolmuşçusundan taksicisine kadar herkes bu durumdan faydalanacaktır. 
Bölgede genel anlamda doluluklarımız yüksek. Bütün otellerimiz kendi kategorilerinden bakacak olursak hayatlarından mutlu gözüküyorlar. Ama burada asıl olan kaliteli satış yani fiyatı doğru yerde oturtabilmek. 
Gelelim Çuvaldıza 
Tesislerimizin eski olduğundan bahsettik, yenilenmeye ihtiyacı var. Fakat bundan önce veya bununla birlikte tesislerin en önemli konuda kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor. En önemli konu nedir? 
TEMİZLİK 
Gelen misafirlerin çoğunun görüşü: Tesis eski olabilir ama bari temiz olsun 
Hak veriyorum otellerin masrafları çok ağır ama bu tasarrufu temizlik ile ilgili departmanlarda yapmayın. Eksik sayıda temizlik personeli çalıştırarak yapmayın. Danışmanlık yaptığım tesislerin hatta Erdek’teki diğer tesislerin yorumlarını sürekli takip ederim. Kötü yorumların çoğu ‘temizlik’. 
Aşağıda tesis ismi vermeden örnek yorumlar sunuyorum: 
 “Otel çok kirli, girişten odaya kadar çok kötü kokuyor. Temiz oda dediler dolap içleri yastık, nevresim kılıfları simsiyah. WC pisuar yıllardır temizlenmemiş siyahlıkta, duş başlığı yok yukarı bağlanmış bir fıskiye, 1.gün sıcak su dahi akmadı, terlik, havlu vs. yok. Soğutucu dolap içi kirden görünmüyor. Otele internet fotoğraflarına bakarak rezervasyon yaptırdık, bir gittik bambaşka bir yer çıktı karşımıza, otel demeye dilim varmıyor. Otel çok eski eskiliği problem değil ama o eskiliğin altına sığınarak otelin leş gibi olmasını olağan görüyorlar. 
Odalara rutubetten girilmiyor, her yer çöp, mutfaktan yemek yemek cesaret ister. Uygun fiyat olabilir fakat bedava da değil, bu hizmete bu para çok fazla. Biz iptal ettik kalmadık, bizimle birlikte 2 aile daha iptal etti. Gerçekten rezalet bir deneyimdi hayatınızın hatasını yaparsınız tatil miydi eziyet miydi anlayamadık saat 2’de giriş yapmamız gerekirken saat 3 oldu oda hala teslim edilmedi. Teslim edildikten sonra hijyen odalarda sıfırdı çarşaflar ve yastık kılıfları leş gibiydi sadece yeri silip adına temizlik demişler! Çalışanlarda yönetimde ilgi alaka sıfır. Yeterli çalışan yok, yemekler oldukça kötü. İyi olan tek yanı konumu olabilir, gerisi tam bir fiyasko. Otel çok pis ciddi hijyen sorunu var. Resepsiyonda savaş alanı gibi bir alan karşılıyor sizi. Odalar çok pis. Banyo çok kötü kokuyor. Bataryalar pas içinde. Yemekler desen….. aynı meze ve tatlıları günlerce sunuyorlar. Yersen…. tabağa çanağa elinizi atıyorsunuz yapış yapış. Havuz desen dibi görünmüyor. Dışarıdan günü birlikçi misafir alıyorlar. Havuza girmek imkansız oluyor. Personel çok suratsız sanki silah zoruyla çalışıyorlar. Paranızla rezil oluyorsunuz ve bol bol mide bulantısı yaşıyorsunuz pislikten. Kesinlikle bir daha gelmem ve hiç kimseye tavsiye etmem.”

(Devamı Yarın)

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54