Hilmi ÇETİN

Tarih: 07.06.2018 22:08

FİTRE (FITIR SADAKASI)

Facebook Twitter Linked-in

Sevgili okurlar,

Borcundan asli ihtiyaçlarından başka nisap miktarı(80.18 gr altın) malı veya onun değerinde parası olan Müslümanın fıtır sadakası vermesi vacibdir. Buna kısaca ?Fitre? denir.

Fıtır sadakasının vacib olması için, zekâtta olduğu gibi malın üzerinden bir yıl geçmesi ve artıcı nitelikte olması şart değildir.

Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadakadır. Bayramdan önce verilmesi iyidir. Bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Dinî ölçülere göre zengin olan kimsenin, hem kendisinin, hem de ergenlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vacibdir.

Fakir olan çocuğun babası ölmüş veya fakir ise babasının babası torununun fitresini verir.

Bir kimse eşinin ve büyük çocuklarının fitresini vermekle mükellef değildir. Bunlar zengin iseler fitrelerini kendilerinin vermesi lazımdır.

Eşinin ve aile içindeki büyük çocuklarının fitrelerini onların izni olmadan verebilir. Aile içinde olmayan büyük çocukların fitrelerini ise onların izni ile verebilir. Bir kimse babasının ve annesinin fitrelerini vermekle yükümlü değildir.

Bir fitre yalnız bir fakire verilir, ikiye bölünmez. Bir fakire birden fazla fitre verilebilir. Fitre niyet edilerek verilir. Ancak bunun fitre olduğunu fakire söylemek gerekmez, içinden niyet etmesi yeterlidir.

Fitreyi verecek olan kişinin normal olarak yediği sabah ve akşam yemeklerinin parasal değerini hesap etmesi ve fitre miktarını kendi sofrasındaki yemekleri dikkate alarak vermesi daha uygun olur. Diyanet İşleri Başkanlığı´nın bu yıl için belirlediği fitre miktarı 19.00 liradır.

Zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir. Bir özürden dolayı Ramazan´da oruç tutmayanlar da, nisap miktarı mal veya paraya sahip iseler fitrelerini vermekle yükümlüdürler.

Kıymetli okurlar,

Varlıklı Müslümanlar fitre vermek suretiyle fakirlere bayram sevincini tattırırlar. Böylece, hem borcunu ödemiş hem de sevab kazanmış olurlar.

Fitre vermek, orucun kabul edilmesine, ölümün şiddetinden ve kabir azabından kurtulmaya vesile olur.

BİR AYET-İ KERİME

?(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah´ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.? Ankebut,45

BİR HADİS-İ ŞERİF

´´Kim Allah´a ve ahiret gününe inanıyorsa misafirine ikramda bulunsun.

Kim Allah´a ve ahiret gününe inanıyorsa komşusuna eziyet vermesin.

Kim Allah´a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun.´´

BİR SORU BİR CEVAP

İhtiyaç için kullanılan araç-gereç ve malzemelere zekât düşer mi?

Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç-gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlar kapsamında yer alır. Dolayısıyla bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kişinin kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —