Hilmi ÇETİN

Tarih: 10.09.2021 23:42

HACET NAMAZI NASIL KILINIR?

Facebook Twitter Linked-in

Kıymetli okurlar!
İnsanoğlu ahseni takvim(en güzel kıvamda) yaratılmış olsa da kendisini var eden yüce kudrete sırtını dayamak ve O’ndan yardım almak-dilemek durumundadır. İslam’ın altıncı şartı haddini bilmektir derler, insanın yerinin bilmesi babında.
Kur’an-ı Kerim’e göre insan zayıf yaratılmıştır aynı zamanda. Ve bu zayıflığını her şeye kadir olan Allah(c.c.) ile giderebilir ancak. İslam olmak, teslim olmaktır haddi zatında. Teslim olarak ve itaat ederek eksikliğini görerek ilahi bir güçten destek almaktır.
Bizler elhamdülillah Müslüman şahsiyetler olarak halimizi Allah’a arz etmekle sorumlu tutulmuşuz. Yüce Mevla kullarına yakınlığını şah damarı gibi misallendirmektedir. Dua gibi bir lütufla ve imkanla her ne derdimiz varsa ve yardıma muhtaçsak Allah’tan isteyebiliriz. Ve zaten Yüce Mevladan daha yakından bizi duyacak ve milyarlarca insanın sınırsız seslerine kulak verecek olan yine Yüce Mevladır. O zaman kulları olarak Allah’a her halde, mekan ve zamanda hacetimizi dile getirebiliriz. Aracıya bel bağlamadan ve yedi gün yirmi dört saat ve bulunduğumuz her yerden kulluğumuzun aczini bilerek el açmak yaradandan medet ummak birincil ve ve en sağlam yolumuzdur.
Sevgili okurlar!
Bir Müslüman, ihtiyacı olan bir şeyi elde etmek için Allah’ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirmeye çalışmalı ve sonucunu da Allah’tan beklemelidir. Bununla birlikte ahirete veya dünyaya ait bir dileğin gerçekleşmesi isteği ile Allah rızası için namaz kılması da uygundur. Kılınan bu namaza “Hâcet namazı” denir. Bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah’tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekât namaz kılsın. Sonra Allah’ı anıp Resûlullah’a salavat getirsin ve şöyle desin:
(“Hilim ve kerem sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günâhımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızâna uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!”) (Tirmizî, Salât, 236; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 189)
Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Ayetü’l-kürsî, diğer üç rekâtında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur. Sonra da yukarıdaki duayı yapar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 472-473).
Selam ve dua ile…
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —