Hilmi ÇETİN

Tarih: 24.05.2018 13:16

HATİMLE TERAVİH VE VİTİR NAMAZI

Facebook Twitter Linked-in

Ramazan gecelerini ihyanın yollarından biri teravih namazıdır. Ancak bilinen bir şeydir ki, bizim teravih namazlarımız oldukça kısa. Yirmi rekât kılıyoruz ama olağanüstü hızla kılıyoruz. Zamm-ı sûre olarak kısacık sûreleri ya da ayetleri okuyoruz. Halbuki peygamberimiz buyuruyor ki ?en faziletli namaz kıyamı en uzun olan namazdır.´ Yani fatihadan sonra uzunca sure-ayet okunan namaz en güzel namazdır.
Normal teravih namazında böyle iken hatimle teravih namazında her rekâtte fatihadan sonra bir sayfa Kur´an okunmaktadır. Her gün, yirmi rekâtte bir cüz, otuz günde otuz cüz okunmak suretiyle Kur´an´ın tamamı namazdayken okunmuş ve dinlenmiş oluyor. Peygamberimizin sünnetine en yakın, en uygun okuyuş hatimle teravih namazında mümkün oluyor.
Her yerde hatimle teravihin müdavimleri var. İlçemizde de hatimle teravih namazı İmam Hatip Lisemizin bahçesindeki camide kılınmaktadır. Hiç olmazsa bir teravih namazınızı orada kılmanızı tavsiye ederim.
Kıymetli okurlar,
Yatsı namazına bitişik olarak kıldığımız vitir namazı var malûm. Vitir namazı Ramazan gecelerine mahsus olarak cemaatle eda edilir. Camide cemaatle teravih kılındıktan sonra üç rekât de vitir namazı cemaatle kılınır. Ramazan ayı dışında vitir namazı cemaatle kılınmaz.
Vitir namazı her üç rekâtinde kıraat bulunan yani fatihadan sonra sûre okunan vacip bir namazdır. Farklı olarak üçüncü rekâtte fatihadan sonra sure okununca hemen rükûa gidilmeden eller kaldırılarak tekbir alınır, eller tekrar bağlanır ve kunut duası ya da bilinen bir dua okunur.
Vitir namazı cemaatle kılındığında cemaat olanlar, ?niyet ettim Allah rızası için vitir namazını kılmaya, uydum hazır olan imama? diye niyet ederler. Birinci rekâtte sübhânekeyi okurlar, artık ayakta iken başka bir şey okumazlar, imamın okuyuşunu dinlerler. Namazın diğer yerlerinde ne okunması gerekiyorsa onları okurlar. Üçüncü rekâtte ise imamla birlikte kunut tekbirini aldıktan sonra kunut duasını ya da başka duaları herkes kendisi içinden okur. Dua bitince geri kalanı aynıdır.
Allah yaptığımız bütün ibadetleri kabul buyursun. Rabbimiz bizleri kullukta daim eylesin.

BİR AYET-İ KERİME
?Kim Allah´a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah´ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle ve iyi kimselerle birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.? Nisa,69

BİR HADİS-İ ŞERİF
?Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır.?

BİR SORU BİR CEVAP
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —