ÖNDER BALIKÇI

Tarih: 20.04.2023 18:49

Öğretmenimin kitabı

Facebook Twitter Linked-in

O, benim öğretmenim.

Pervin İşeri Öztabağ’dan söz ediyorum.

Pervin öğretmenim, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü”nde okurken, “Yeni Türk Edebiyatı” dersime girmişti, 1972-1976 yılları arasında…Bu ders için, “Orhan Veli Kanık ve eserleri” konusunda bir tez hazırlamıştım.

O yıllarda, Eğitim Enstitüsü’nde öğrenci olayları çok fazlaydı. Sık sık siyasi olaylar yaşanıyordu. O gergin ortama karşın Pervin öğretmenimin, Atatürkçü çizgisinden hiç ayrılmadığını anımsıyorum.

Çok zarif, naif, gerçek Atatürkçü bir kişiliğe sahip Pervin öğretmenimin, “Bir Cumhuriyet öğretmeninin tarihten günümüze bakışı”nı yansıttığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü her yönüyle anlattığı “O’nu Hak Etmek” kitabını, Bandırma’nın kültür yaşamında önemli bir yeri bulunan Ozan Sanat Evi’nin sahibi Rahmi Akdaş’tan alarak, bir solukta okudum ve çok etkilendim. 

25 Eylül 1933’te, İstanbul’da doğan Pervin İşeri Öztabağ, otuz yedi yıllık öğretmenlik sürecinde, çeşitli yerlerin yanı sıra Bandırma Kız Sanat Lisesi’nde ve İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nün, edebiyat bölümünde, “Yeni Türk Edebiyatı” ve “Türkçe Özel Öğretim Metodu” derslerine girdi, bölüm başkanlığı yaptı. Liselerimizde yıllarca okutulan felsefe kitaplarının yazarı Lütfü Öztabağ ile evli bulunan Pervin İşeri Öztabağ’ın, “O’nu Hak Etmek” isimli kitabına gelelim, şimdi de…

Pervin öğretmenim kitabında, bir Cumhuriyet öğretmeninin, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin, kurumlarının kemirilip, yok edildiği dönemler ve ortamlardan duyduğu endişeyi dile getirerek, duyarlılığını ortaya koyuyor. 

Bu kitap, cumhuriyetin temel değerleri ve cumhuriyet nimetleri ile yetişmiş bir cumhuriyet öğretmeninin, Atatürk devriminin birçok alanda yok sayıldığı uygulamalardan duyduğu endişe ve üzüntü içinde yazılmış.

Kitapta, Atatürk devriminin, eğitim, hukuk, kadın hakları, ekonomi alanlarına ağırlık verilerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle bu gerçeklerin açıklanmasına çalışılıyor. Pervin öğretmenim, otuz yedi yıllık eğitim yaşamında, öğrencilerine anlatmaya çalıştığı “Atatürk Devrimi”ni, bu kez de okuyuculara, gelecek kuşaklara aktarıyor.

“O’nu Hak Etmek”te, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Sakarya Savaşı’nın en çetin günlerinde, Yunan ordularının, Ankara’ya 40 kilometre yaklaştığı o, zor ve sıcak ortamda, en büyük düşman saydığı cehaletle de aynı zamanda savaşma gereği duyduğuna dikkat çekiliyor.(16 Temmuz 1921)

Kitapta, Mustafa Kemal Atatürk’ün, üç kıtaya yayılmış büyük imparatorluğun çöküş nedenleri, son zamanlarda uğradığı haksızlıklar çok iyi teşhis edilerek, ulusal, çağdaş Türk devletinin temellerinin, silah gücüyle, aynı ağırlıkta, gerçekleştirilecek bir eğitim ve kültür savaşıyla kurulabileceği gerçeği gözler önüne seriliyor.

Yine kitapta, Mustafa Kemal’in, yaşadığımız bu zor, değerli coğrafyanın yarını, güvenliği için gerekli aydınlık yol, Türk ulusuna gösteriliyor.

Pervin öğretmenimin kitabında, her alanda hızlı gelişen, uygar dünya ülkeleri arasında var olmamız için Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği devlet rotası içinde yürümekle mümkün olacağının altı çiziliyor ve bu aydınlık yolda güvenle, inançla yürümemiz gerektiğine işaret ediliyor.

Kitapta yer alan, Belçikalı düşünür-yazar Daniel Dumoulin’in, şu unutulmaz sözüne de dikkat çekiliyor:

“Türkiye, Atatürk’ü Allah’a borçlusun…Geri kalan her şeyi de Atatürk’e…”

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —