Hilmi ÇETİN

Tarih: 11.05.2019 17:10

RAMAZAN OKULU

Facebook Twitter Linked-in

Ramazan 7´den 70´e Müslümanların eğitime girdiği bir eğitim ayıdır. Ramazan bir okuldur. Öğrencileri bütün Müslümanlar. Bu okulun müfredatı Yüce Allah tarafından belirlenmekte, kapsamı herkesi kuşatmaktadır. Bu okulda oruç, mukabele, teravih, fitre ve itikâf ile insanın sabır, irade, takva ve şükür duyguları ve ahlakı öğrenilir.
Ramazan okulunda hem zihni hem de bedeni, dini-sosyal hayata dair kazanımlar elde edilir. Geri kalan on bir aya bu bir aylık yoğunlaştırılmış, kısa dönemli okul ile hazırlanırız. Evet Ramazan´da yaptığımız ibadetler vesilesiyle günahlarımızın affını ve Rabbimizin rızasını amaçlarız.
Ancak birçok ibadette görebildiğimiz kadarıyla ibadetlerin bize bakan ve bize tesir eden, nice güzellikler vardır. Ramazan ayı içerisindeki ibadetler de olgun bir mümin olma yolarını gösterir bize.
Sahur ile gecenin karanlığında uyanık olup dilimizde dua, zikir ve secde ile diğer zamanlarda da yapmamız gereken gecenin bir kısmını kaim(ibadetle) geçirmeyi tecrübe ederiz. Seherin o eşsiz atmosferini tadarız Ramazan´la.
Oruçla kulluk şuurunu, Allah´ın her an yanımızda ve bizi gördüğünü, konumumuzu, Allah´ın izin verdiği ölçülerle hareket etmemiz gerektiğini öğreniriz. Hatta düzenli beslenme alışkanlığı da kazanırız Ramazan´da.
Mukabele ile düzenli bir şekilde Kur´an-ı Kerim okumayı öğreniriz. Ramazan´da daha müsait olduğumuz için camiye, cemaate katılma alışkanlığı kazanırız. Ramazan infakta zorlanana tasadduk etmeyi; dünyanın akışına dur deyip ukbaya dönebilmeyi öğretir. Bu eğitim, kazanılan davranışların alışkanlığa dönüşebilmesi için tam bir ay devam eder.
Ramazan mektebi, bayramla son bulur. Bu mektebin kurallarına uyanlar, kurtuluş beratını alıp, Allah´ın mümtaz kullarının arasına girerler.

BİR AYET-İ KERİME
?(O sayılı günler, Ramazan), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur´an´ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah´ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.? Bakara,185

BİR HADİS-İ ŞERİF
?Oruçlunun iki sevinci vardır: Birisi, iftar vaktinde orucunu açtığı andaki sevinci, diğeri ise Rabbine kavuştuğu zaman orucunun sevincidir.?

BİR SORU BİR CEVAP
Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir?
Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır.
Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —