Sevgili okurlar, Ramazan her ânıyla güzel anılar biriktirilebilecek, amel defterlerimizi süsleyebileceğimiz müthiş imkanların sunulduğu zaman dilimidir.
Ramazan ayının bu büyük lütuflarına vesile olan hususların üzerinde kısa kısa durmak isterim.
Sahur
Ramazan ayına mahsus olan oruçluların geceleyin yediği yemeğe sahur denir. Peygamberimiz bu yemeğin bereketinden bahsetmiş, insanları sahur sofrasına davet ederken ‘mübarek yemeğe gel’ diye davet etmiştir. Sahurda kalkıp yemek yemek müstehaptır. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Peygamberimiz(sav) “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran(bir özellik de) sahur yemeğidir.” demiştir.
Sahur yapanlar henüz oruca başlamadan Allah’ın merhametine nail olur, meleklerin de duasını kazanır.
Sahur vakti seher vaktidir; duaların daha çok makbul olduğu vakittir seher vakti. Sahur vaktinde zikirle, duayla meşgul olmalı, gücümüz yettiğince nafile namaz kılarak o vakit ihya edilmelidir. Yüce Rabbimiz Kur’an’da cennetlik ve muttaki kullarının özelliklerini açıklarken: ”Seher vakitlerinde de istiğfar ederler.” buyurur. Yani af kapısını seherlerde çalar, müminler.
İftar
İftar, “oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması” demektir. İftar akşam ezanın okunmaya başlanmasıyla yapılır.
Peygamberimiz vakti girdikten sonra oruçlunun iftarda acele etmesini tavsiye etmiştir. Bu konuda: “İnsanlar vakti girince iftar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzere olurlar.” buyurmuştur.
Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. “Her oruçlunun iftarını açtığında reddedilmeyen bir duası vardır.” buyuran peygamberimizden bize ulaşan bir dua örneği şu şekildedir:
“Allahım! Senin rızân için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.”
İftar vakti azad olabilme vaktidir. “Şüphesiz her iftar vaktinde Allah tarafından azad edilenler vardır. Bu(Ramazan boyunca) her gece olur.” müjdesi vermiştir Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav).
İftar sofraları, çoluk çocuğuyla bütün aile fertlerinin bir araya geldiği, Ramazan sevincini yaşadıkları bir sevince dönüşür. Hatta bu iftar sevinçlerine komşular ve akrabalar da dâhil olur ki, bu sayede Ramazan’ın rahmet iklimi topyekûn herkesi sarmalar.
Hatimle Teravih
Peygamberimiz buyuruyor ki ‘en faziletli namaz kıyamı en uzun olan namazdır.’ Yani fatihadan sonra uzunca sûre-ayet okunan namaz en güzel namazdır.
Normal teravih namazında kısa kısa ayetler okunurken hatimle teravih namazında her rekâtte fatihadan sonra bir sayfa Kur’an okunmaktadır. Her gün, yirmi rekâtte bir cüz, otuz günde otuz cüz okunmak suretiyle Kur’an’ın tamamı namazdayken okunmuş ve dinlenilmiş oluyor. Peygamberimizin sünnetine en yakın, en uygun uzun okuyuş hatimle teravih namazında mümkün oluyor.
Her yerde hatimle teravihin müdavimleri var. İlçemizde de hatimle teravih takipçileri var. İlçemizde bu namaz İmam Hatip Lisemizin bahçesindeki camide kılınmaktadır. Hiç olmazsa bir teravih namazınızı hatimle kılmanızı tavsiye ederim.
Mukabele
Ramazan’da özellikle camilerimizde okunan Kur’an okumalarına ‘mukabele’ isimlendirmesi yapılmaktadır. Mukabele, karşılıklı okuma demek aslında.
Mukabele için Vahiy meleği Cebrail ile Peygamberimizin sünnetidir denebilir. Onların bu okumaları peygamberimizin vefat edeceği yıl iki defa gerçekleşmiştir.
Kur’an-ı Kerim yaklaşık 600 sayfadır. Ve 30 eşit parçaya(cüz) bölünmüştür. Her cüz de 20 sayfadır. Camilerimizdeki mukablelerde her gün bir cüz okunmak suretiyle Ramazan’da bütün Kur’an baştan sona okunmaktadır.
Selam ve dua ile.