ÖNDER BALIKÇI

Tarih: 19.09.2018 21:53

Tomris Bakır´la yıllar sonra

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. Tomris Bakır, Sedat Pekel´in ilk belediye başkanlığı döneminde ?Bandırma´nın Fahri Hemşehrisi? ilan edilen bir bilim insanıdır.
1988-2008 yılları arasında, Bandırma´nın eski ismiyle Ergili Köyü(şimdi kırsal mahalle) sınırları içinde bulunan Daskyleion ören yerindeki kazıları yürüten ekibin başkanıydı. O yıllarda, Ege Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı başkanlığını yürütüyordu.
O yıllarda şunları anımsıyorum:
Nihat Özbek´in sahipliğindeki GERÇEK Gazetesi´nde görevliydim. Her yaz aylarında, Daskyleion´a en azından 3-4 kez gider, kazılar hakkında bilgi alırdık, gazeteci olarak. Bir gün olsun bize surat astığını ve bilgi vermediğini görmedim. Hep güler yüzle bize buluntular hakkında bilgi verirdi. O ziyaretlerden hiç boş dönmezdik. Mutlaka bize yeni bir buluntudan söz eder, yerel ve yaygın basında haber yapmamızı sağlardı.
20 yılı biraz aşan kazı döneminde, Daskyleion kazılarına yalnız bir yıl ara verdi. Buna kendisi de çok üzülmüştü ve ?Bir daha asla bu olmayacak? demişti. Mesleğine tutku derecesinde bağlıydı.
Tomris Hocam, o yıllarda bize hiç çekinmeden ve kimseden korkmadan bilgi verirken, bugün bazı kazıların başkanları, ?Bilgi veremem. Ödeneğimin miktarını söyleyemem. Bakanlık, genel müdürlük bana kızar!? gibi mazeretler üretince hem Tomris Bakır´ı anımsarım.
Sayın Bakır, o yıllarda bize şöyle derdi:
?Siz gazetecilerin de bana yardımı oluyor. Bandırma´ya, esnafa indiğimde hepsi bana, ?Hoş geldiniz. Kazı için geldiğinizi GERÇEK ve GÜRSES gazetelerindeki habeflerde okuduk´ diyorlar ve onlar da kazı heyetine ellerinden geldiğince gıda veya başka desteklerde bulunuyorlar.?
Tomris Hanım´a, o yıllarda hep şu soruyu sorardık:
?Bu kazılar ne zaman biter? Daskyleion ne zaman gün ışığına çıkar??
Şu yanıtını hiçbir zaman unutamam:
?Bu kazıların bittiğini görmeye benim ömrüm yetmez. Bu yetersiz ödeneklerle en az 250-300 yıl sürer. Biz, yılda sadece bir ay kazıyoruz, kaçakçılar ise 11 ay??
Geçtiğimiz günlerde, artık emekli olan Prof. Dr. Tomris Bakır, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin düzenlediği, ?Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu?nun dört konuşmacısından biri olarak geldi. Kendisini yıllardır görmemiştim. Yanına giderek, ?Beni tanıdınız mı?? diye takıldım. ?Sizi nasıl unuturum Önder Bey. O eski anıları unutmama olanak var mı?? yanıtını verdi. Sempozyumdaki konuşması da çok etkileyiciydi. Bu konuşmayı, önümüzdeki günlerde haber olarak aktaracağım.
Sayın Bakır, bugünlerde bir kez daha Bandırma´daki bir etkinliğe katılacak. ?29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali? programı içinde, 22 Eylül 2018 Cumartesi günü, Bandırma Santral Kültür Merkezi´nde düzenlenecek olan ?Bölgemizin Kültür ve Tarih Hazineleri: Daskyleion-Kyzikos-Zeytinliada-Şirinçavuş? konulu panelin konuşmacılarından biri. Onu bir kez daha zevkle dinleme olanağı bulacağız.
Tomris Bakır´ı yıllar sonra yeniden Bandırma´da görmekten duyduğum mutluluğu anlatamam.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —