“Baraj dolmazsa sorun çıkabilir!”
Kim söylüyor bunu; “Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Uğur söylüyor.
Genç bir kardeşimiz 35 yaşında Burak Uğur ayni zamanda Belediye Meclis Üyesi… Gördüğüm kadarıyla konulara ilgili, faal bir yapısı var…
Burak Uğur yaptığı açıklamada; Bandırma’nın içme su ihtiyacını karşılayan Gönen Barajı’nın doluluk oranında artış yaşanmasına rağmen kritik bir oranda olduğuna dikkat çekiyor ve bugünden su kullanımına önem verilmesini tavsiye ediyor…
Geçen yıl da TEMA Vakfı Bandırma Temsilciliği en önemli tatlı su kaynağı olan Kapıdağ yarımadasının göletlerinde artık su bulunmadığını gördüklerini söyleyerek kuraklık tehlikesine dikkat çekmişti.
Ancak su meselesi sadece suyu tasarruflu kullanılmasıyla bitmiyor.
Şu da bir gerçek ki, su direk barajdan değil elektrik enerjisi etkisiyle regülâtörden geliyor ve bu da vatandaşın cebine yansıyor. Şimdi ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi suyun direk barajdan gelmesi için çalışırsa çok büyük ve yararlı bir iş yapmış olacak.
Bandırma’ya yapılacak en büyük hizmet bu olur.
Ayrıca çok çok eskiyen içme suyu alt yapı tesislerinin de yenilenmesi çok önemli. Zaten sözleşmeye göre baraj ihalesini alan firma alt yapı işlerini de yapması gerekiyordu ama belediye değişince ne hikmetse alt yapıyla ilgili hiçbir iş yapılmadı.
Bu konuda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın’a çok iş düşüyor. Bandırmalının ucuz su içmesi isteniyorsa suyun mutlaka direk barajdan alınması şart…Yoksa zam yapmak en kolay iş…
Güneş enerji sistemleri de düşünülmeli… Konuyla ilgili Burak Uğur’un da çalışmasını tavsiye ediyorum… Yoksa elektriğe zam yapıldığı sürece bunun
maliyeti suya zam olarak yansıyacaktır… Sonra su faturalarına zam olarak yansıtmak ta en kolay iş oluyor…
Önceki yıllarda Bandırma’nın su meselesi nasıldı bir bakalım… Konuyla ilgili geçen yıl da yazmıştım ama hatırlatmakta fayda var…
” KAPIDAĞ”… Yani Bandırma içme suyunun 1950 yılından önce geldiği yarımada… Bandırma içme suyu, 1950 öncesi yaklaşık 25-30 kilometre uzaktan Kapıdağ’ın yüksek kesimlerinden geliyordu. Su isale hattını bir Alman firması döşedi, içimi yumuşak tatlı bir suydu. Gel zaman git zaman Bandırma giderek büyüdü, gelişti…
Ve 60’lı yıllarda Kapıdağ’dan gelen içme suyu yetmemeye başladı. Su sıkıntısını gidermek için acil bir önlem olarak değişik tedbirler arasında mahallelere sırayla su verilmeye başlandı. İnşaatlara su, at arabalarıyla varillerle taşındı, araç yıkamak, kapı önlerini yıkamak yasaklanmıştı.
Nüfus hızla artarken kent giderek gelişirken bir süre sonra Tophisar suyu da yetmemeye başladı. Çünkü kuraklık her sene biraz daha kendini hissettiriyor ve yer altı suları da giderek azalıyor, halk sıkıntı çekiyor belediye başkanlarının da başını ağrıtıyordu. Belediye eski başkanı Yük. İnş. Müh. Durgut Ergin zamanında da su sıkıntısı hat safhadaydı ve tedbir olarak mahallelere sırayla veriliyordu (1994-1999).
Hele kurban bayramı sırasında su kesintilerine gidilmesi vatandaşı adeta isyan ettirmişti. Su sıkıntısı had safhada iken Gönen Barajı imdada yetişti. 60 kilometre mesafede olan Gönen Barajı’ndan içme suyunun Bandırma’ya getirilmesi için yapılan çalışmalar sonuç verince Bandırma suya kavuştu
Su çok kıymetli; bir gün baraj suyu da bitebilir…
Onun için önlemler sıcak mevsimlerde değil de bugünden alınmalı…
Suyun regülâtörden geldiği de unutulmamalı…