Bugün, 17 Haziran 2024 Pazartesi

ÖNDER BALIKÇI


Uyutmayın(!) bizi

Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması planlanan yasa önerisinde sokak köpeklerinin “uyutulması”, yani toplu şekilde katledilmesi öngörülüyor


Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması planlanan yasa önerisinde sokak köpeklerinin “uyutulması”, yani toplu şekilde katledilmesi öngörülüyor. Hayvan katletme olayını, “uyutma” gibi göstermek istiyorlar. Uyutmayın(!) bizi…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin(AKP) hazırladığı yasa önerisine tepkiler çığ gibi büyüyor. Son olarak, geç de olsa Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından yapılan açıklamada, “Yasalar öldürmez, yaşatır. Meslek yeminimize bağlı kalacağız ve yaşatacağız” denildi.

Onlar, “sokak hayvanları” değil, “sokağımızın hayvanları” aslında. Bu özgür dostlarımızı nasıl yok edeceğimizi değil, onları nasıl koruyacağımızı konuşmamız gerekirken, toplu katliamı düşünmek bile korkunç.

Öldürmenin, katletmenin adını “uyutmak” koymuşlar. Sözüm ona milleti uyutacaklar!

Oysa yaşam hakkı tüm canlılar için kutsaldır.

Bu konuda sayfalar dolusu yazılabilir. Ama ben, sözü artık aramızda bulunmayan, “Sözcü Gazetesi”nin yazarı Bekir Coşkun’a bırakacağım. Coşkun, zaman zaman köpeği “Pako”nun ismiyle “Pako’ya Mektuplar” köşe yazılarını da kaleme alırdı.

Coşkun’un, artık arşivlerde kalan çok duygulu bir yazısını paylaşayım, sizlerle…

Bir sokak köpeğinin yaşam mücadelesini dile getiren yazı, vicdanı olan herkesin yüreklerini kanatır.

SİZ SOKAK KÖPEKLERİNİ BİLMEZSİNİZ

“Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Evlerde telaşla sofraların kurulduğu, lüks lokantalarda kahkahaların çınladığı, kararlığın ve hüznün şehir üzerine ağır bir kadife perde gibi indiği saatlerde onlar, gün boyu saklandıkları kovuklardan dışarı çıkarlar…

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Uyku, kara bir çarşaf gibi bedenlerin sarıp sarmalarken, onlar gün ışıyana dek süren amansız bir ekmek maratonuna başlarlar.

Tehlikelerle dolu bu bin çehreli kentte, nasır bağlamış patileriyle çöp yığınlarının bulunduğu sokakları arşınlarken, düşlerini süsleyen tek bir şey vardır. Bir parçacık kemik bulabilmek…

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Uyuz illetinden can veren onlardır. Kuduz yaygarasıyla çoğu kez boş yere öldürülen, acımasızca çöp gibi toplattırılarak kafeslere tıkılan, bir türlü anlaşılamayan nedenlerden ötürü toplu katliamlara hedef olan hep onlardır.

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Tanrı’nın heybesinden paylarına düşen 15 yıllık ömürlerini asla tamamlayamazlar. İtile kakıla, horlana taşlana geçen kısacık bir zaman diliminde bir güncük bile köpek tadında yaşayamadan, göç edip gidiverirler bu dünyadan.

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Duygulu, sadık ve sevecendirler. Bir lokmacık ekmek uğruna, kulunuz köleniz olurlar. Dövseniz de, sevseniz de, uğruna her şeyinizi verdiğiniz hayırsız insanoğlu gibi terk edip gitmezler sizi.

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz…

Tek bir suçları vardır, köpek olmak! Bu suçu da asla isteyerek işlememişlerdir. O sıcacık kebap kestanelerine benzeyen, hüzün dolu gözleriyle özür diler gibi bakmaları, işte bu yüzdendir. Eğer ta içine bakmasını bilirseniz o gözlerin, ısınıverir içinizin bütün üşümüşlükleri.

Siz sokak köpeklerini bilmezsiniz, bilseniz seversiniz onları…

  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,78% 0,06
  • EURO

    34,96% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2454,82% -0,11
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00
  • Pazartesi 33.2 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.3 ° / 16 ° Güneşli

Balıkesir

17.06.2024

  • İMSAK 03:24
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:10
  • AKŞAM 20:46
  • YATSI 22:37