Marmara Adasından geçen yıl 42 bin metreküp blok, 360 bin ton kırılmış mermer ihracatı yapıldı.
Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, ilçede halen 25 büyük mermer ocağının çalıştığını, zengin mermer yataklarına sahip bölgede yüzyıllardır mermer çıkarıldığını söyledi.
Türkiye mermer rezervinin yaklaşık % 15´inin Marmara Adasında bulunduğunu dile getiren Aksoy, Saraylar Mahallesi´nin Türkiye´de ve yurt dışında mermeriyle tanındığını ifade etti.
Buna karşılık, özellikle Ortadoğu´daki gelişmeler nedeniyle mermer ihracatında 2010´dan bu yana düşüş yaşandığını belirten Aksoy, şöyle devam etti: ?Marmara Adası´nda 1 milyar metreküpün üzerindeki rezervin az bir kısmı işletilebiliyor. Ada´da mermer üretimi yıllık yaklaşık 250 bin metreküp. Fakat kapasitenin bir kısmı ihraç ediliyor, bir kısmı iç pazarda tüketiliyor. İhracattaki düşüşün en büyük sebebi, Suriye´de çıkan iç savaş. Mermer ihracatının tekrar artması için yeni pazarların bulunması gerekiyor. Türkiye´den en kaliteli mermeri Çin alıyor."
Marmara Mermerciler Madenciler ve İşadamları Derneği (MARMİAD) Başkanı Hasan Dinçer ise mermer ihracatının tekrar yükselmesi için yeni pazarların bulunması gerektiğini vurguladı.
Dinçer, "2016´da ihraç edilen 42 bin metreküp blok mermerin önemli bölümü Ürdün´e geri kalanı Suriye, Mısır, Tunus, Çin, Endenozya, Yunanistan gibi ülkelere verildi. Yaklaşık 360 bin tonluk kırılmış mermer ise Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Avrupa´da mermer işleme tesisleri var ve kırılmış mermeri alıp işledikten sonra satıyorlar. En fazla Belçika, İsveç ve Almanya kırılmış mermer alıyor bizden. Geçen yıl limana yanaşan 90 gemi Marmara Adası´ndan dünyaya mermer taşıdı."
Hasan Dinçer, yurt içinde ise kırık mermeri genellikle İstanbul ve Trakya bölgesine, blok mermeri de Trabzon ve Ordu tarafına gönderdiklerini bildirdi.
Haber Merkezi